Zonder paspoort op reis

inchecken op vliegveld

Gezichtsherkenning op Schiphol

Schiphol start in juni 2016 een proef met gezichtsherkenning. Op de F-pier (vluchten naar niet-Schengenlanden) komen twee gezichtsscanners te staan. Passagiers die een foto hebben in de chip van hun paspoort hoeven hierdoor geen instapkaart te hebben. De scanner vergelijkt je jukbeenderen en de afstand tussen je ogen. Zo wordt bekeken of jij ook echt de persoon bent die in het paspoort staat vermeld. Heb je geen ruimbagage dan wordt het wachten op het vliegveld aanzienlijk verkort. Het inchecken dient wel vooraf thuis te gebeuren.

Het is de bedoeling dat in 2018 een complete route op Schiphol klaar is met gezichtsherkenning. Via een beveiligde app op je smartphone of computer wordt je identiteit al gecontroleerd. Een paspoort is dan niet langer nodig om op reis te gaan. De passagier kan dan in een keer doorlopen naar het vliegtuig.

ESTA reistoestemming

Op het John F. Kennedy International Airport in New York wordt ook al gewerkt met de nieuwe gezichtsherkenning. Inwoners van landen die meedoen aan het ‘Visa Waiver Program’ hoeven geen visum voor Amerika aan te vragen maar moeten wel uiterlijk 72 uur voor vertrek zich aanmelden op de website van ESTA om reistoestemming te vragen. De uitslag van de ESTA reistoestemming is binnen 72 uur bekend en blijft twee jaar geldig waarbij men onbeperkt heen en weer mag reizen.

Gezichtsherkenning creditcard

In 2015 deed Mastercard Nederland al een proef onder 750 creditcardhouders. Na registratie en het downloaden van een ‘Identity Check App’ konden de klanten meedoen aan de proef om online te winkelen zonder pincodes of wachtwoorden. Als men moet betalen dan verschijnt er een pop-up op de mobiel. De klant kan de transactie vervolgens autoriseren met een vingerafdruk of met gezichtsherkenning. Na afloop van de proef zal Mastercard alles evalueren. Ook concurrent Visa is bezig met biometrische technologie. Het uiteindelijk doel is dat de online betalingen makkelijker, sneller en veiliger gaan.

Schiphol parkeren

P3 Lang parkeren Schiphol (Smart parking)
P4 Basic Parking Schiphol
P6 Valet parking Schiphol