finland meren
Repovesi National Park (foto uit Wikipedia, auteur Argus fin)

Finland staat in Europa bekend als het land van de duizend meren. In werkelijkheid zijn er meer dan honderdduizend meren. Het land behoorde tot 1917 bij het rijk van Rusland maar riep in dat jaar de onafhankelijkheid uit. Finland is tegenwoordig lid van de Europese Unie en heeft de Euro ingevoerd. De industrie is de belangrijkste inkomstenbron . Het toerisme wint aan groei. Veel toeristen gaan naar Lapland in het Noorden van het land. De meeste inwoners wonen in het Zuiden. In Helsinki woont ongeveer 20% van de bevolking.

Stedentrip Helsinki

Transavia vliegt direct van Amsterdam naar Helsinki. Een vlucht duurt ongeveer 2,5 uur en kost vanaf 35 euro voor een enkeltje. Voor een stedentrip Helsinki of een vakantie Finland heb je geen visum nodig. Een identiteitskaart is voldoende. Bekende attracties in Helsinki zijn de Lutherse kathedraal, Senaatsplein, Nationaal Museum, Kiasma het museum voor moderne kunst en een excursie naar het eilandje Suomenlinna. Enkele populaire hotels in Helsinki zijn CheapSleep Hostel (5907 reviews), Omena Hotel Helsinki Lönnrotinkatu (5186 reviews) en Scandic Grand Marina (4789 reviews).
Lapland

De regio Lapland ligt in het uiterste Noorden van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. De totale oppervlakte is 750.000 km². Finland heeft verhoudingsgewijs het kleinste gebied in Lapland. De streek heeft veel natuurschoon. De temperatuur kan in januari en/of februari zakken tot wel -30 graden. Omdat er weinig wind is en de lucht droger is voelt de kou minder koud aan als bij ons. Warme kleding is dus een vereiste als je een vakantie Finland boekt in de winter. Je kunt er op je eigen naar toe gaan of boeken bij een gespecialiseerd reisbureau.

Attracties Lapland

De grootste attracties van Lapland zijn het noorderlicht, middernachtzon, husky safari, rendieren en een tocht maken met een sneeuwscooter over de uitgestrekte sneeuwvlakten. Ook zijn er prima mogelijkheden voor een skivakantie. Het trendy dorp Levi is het populairste skigebied van Finland. De langste skipistes vindt men in skigebied Ylläs. Ruka-Kuusamo werd in 2016 uitgeroepen tot het beste skigebied van Finland.

Munt & tijdsverschil

Als je door Lapland wilt reizen dan moet je rekening houden met het tijdsverschil en de muntsoort. In Noorwegen betaal je met de Noorse Kroon, in Zweden met de Zweedse Kroon, in Finland net de Euro en in Rusland tenslotte met de Roebel. In Noorwegen en Zweden is geen tijdsverschil met Nederland maar in Finland is het 1 uur later en in Rusland is het 3 uur later.

Vliegen van Schiphol naar Finland

Schiphol heeft meerdere vluchten per dag naar Finland. De meeste vluchten gaan naar Helsinki. De vluchttijd is ongeveer 2 uur en 30 minuten. Vaak stappen de passagiers voor een vakantie Finland in Helsinki over op een binnenlandse vlucht. Ook neemt een aanzienlijk deel van de reizigers een transcontinentale vlucht naar Azië.

Vliegen naar Lapland

Ivalo Airport is de noordelijkst gelegen luchthaven van Finland. In 2016 waren er bijna 180.000 passagiers. Transavia vliegt in de winter van Schiphol naar Kuusamo, Kittilä, Rovaniemi en Ivalo in Lapland. De vluchten voeren ze uit met het Nederlandse reisbureau Voigt travel. In de winter zijn er ook vluchten naar Engeland en Duitsland van Ivalo.

Schiphol parkeren

P6 Valet parking
P3 Lang Parkeren
P4 Basic Parking
Privium Excellence Parking
reserveer online parkeren op schip