Uber Schiphol

Uber nu ook op Schiphol Plaza

Taxidienst Uber krijgt binnenkort een plekje op Schiphol Plaza. Uber Black is al actief op de luchthaven maar de auto’s staan bij de vertrekhal. Nu mogen de taxi’s van Uber Black ook op Schiphol Plaza staan waar de officiële taxistandplaats is. De taxi’s van Uber komen te staan op de A-baan die naast de officiële standplaats is. Het besluit riep direct veel protest op bij de chauffeurs van de officiële taxibedrijven. Zij hebben al veel last van ronselaars en krijgen er met Uber een belangrijke concurrent bij. Een rit met Uber X is gemiddeld 35% goedkoper als bij een gewoon taxibedrijf. Het goedkoopst is Uber Pop waarbij particulieren hun eigen auto gebruiken als taxi. Pop is echter in veel landen verboden. Ook in Nederland is de Pop service niet toegestaan.

Taxi Schiphol

De problemen met de taxi’s op Schiphol zijn terug te voeren door een besluit van een paar jaar geleden. In een openbare veiling konden taxibedrijven bieden op staanplaatsen op de luchthaven. Drie bedrijven die het hoogste bedrag boden mochten voortaan op de officiële taxistandplaats staan. Onder de uitvallers waren een aantal belangrijke taxibedrijven die vreesden veel werk te verliezen. Er kwam uiteindelijk een rechtszaak waarin de rechter taxibedrijven uit heel Nederland toestond om ook op Schiphol actief te zijn mits ze een taxivergunning hadden.

reserveer online parkeren op schip

Schiphol parkeren

P3 Smart parking
P4 Basic Parking
P6 Valet parking
Excellence Parking

Illegale taxi – ronselaars

Een groot probleem op Schiphol zijn ronselaars die actief zijn op het plein voor de luchthaven. Ze hebben veelal hesjes aan met daarop de woorden ófficial taxi’ en benaderen buitenlandse reizigers om met ze mee te gaan naar een taxi. Door de hesjes wekken ze vertrouwen op. Er zijn weliswaar BOA’s en beveiligers maar deze hebben weinig macht (om op te treden) en kunnen passagiers alleen waarschuwen. Eenmaal in de taxi wordt de passagier opgelicht. De overeengekomen prijs van 50 euro naar Amsterdam is dan opeens per persoon of er wordt ook een forse toeslag gevraagd voor koffers. Een prijs van tussen de 100-200 euro is normaal. Een uitschieter was een prijs van bijna 1000 euro van het vliegveld naar het Okura Hotel. Vooral Aziatische toeristen zijn kwetsbaar. De gemeente Amsterdam heeft in november 2016 besloten dat de controle op de illegale taxi’s strenger moet zijn. De stad krijgt immers een slecht imago bij de buitenlandse toerist.

Update taxi Amsterdam
In februari 2017 is een eind gemaakt aan deze dwaze situatie. Taxi ronselaars mogen nu niet meer aanwezig zin in de aankomsthal, Schiphol Plaza en bij de officiele taxi parkeerplaats. De ellende is nog niet helemaal voorbij want er is niet genoeg beveiligingspersoneel om goed te handhaven.

taxi-standplaats