Taxi zoeken

Borden in de vloer verwijzen naar de officiele taxi standplaats. Deze is net buiten Schiphol Plaza waar ook de airport bus vertrekt. Als je naar de La Place restaurant loopt (in de Plaza) dan zie je de standplaats aan de weg. Beveiligers houden buiten een oogje in het zeil en zorgen ervoor dat toeristen niet direct meegenomen worden door allerlei snorders.

Taxi chaos op vliegveld

Er heerst chaos op de taxi standplaatsen van Schiphol Airport. De oorzaak is een uitspraak van het Amsterdamse hof die een groep taxichauffeurs in het gelijk stelde. Zij wilden ook passagiers van en naar het vliegveld vervoeren. Het Hof oordeelde dat de nieuwe regels in de algemeen plaatselijke verordening (APV) van de gemeente Haarlemmermeer niet in orde waren. Nu mag ieder legaal taxibedrijf in Nederland op Schiphol passagiers oppikken. Het probleem is dat er veel vrije jongens tussen zitten die het niet zo nauw nemen met de regels. Ze vragen passagiers veel te veel geld.

Aanvankelijk mochten alleen een paar grote taxibedrijven passagiers van en naar het vliegveld brengen. Deze bedrijven hadden het meeste geld geboden aan de Schiphol Group voor een taxi concessie. Het grootste taxibedrijf in de hoofdstad ( Taxi Centrale Amsterdam) en Connexxion mochten niet op de luchthaven rijden.

Taxi ronselaars
De Bios-groep uit Rotterdam was een van de taxibedrijven die wel een concessie kreeg. De onderneming heeft 100 nieuwe elektrische taxi’s van het merk Tesla. Door de uitspraak van het Hof loopt de Bios-groep nu veel inkomsten mis. De uitspraak betekende namelijk dat ieder officieel taxibedrijf in Nederland ritjes vanaf de luchthaven mag verzorgen. Het resultaat is dat er een grote groep ronselaars in de terminal rondloopt op zoek naar klanten. Omdat ze nu legitiem zijn mogen ze ook hesjes dragen met daarop opschriften als ‘ official taxi service’. Dit tot frustratie van de taxibedrijven die geld hadden betaald voor een concessie. Er zijn al verschillende vechtpartijen geweest op het vliegveld. De hele situatie komt de uitstraling van Schiphol Airport bepaald niet ten goede.

Anno februari 2017 is de situatie verbeterd. De ronselaars mogen zich niet meer ophouden bij de taxi standplaats op Schiphol. Niet dat iedereen dit doet maar de beveiliging mag nu tenminste optreden en overtreders meenemen.