robot wijst de weg op Schiphol

Vliegveld Schiphol gaat experimenteren met een robot die passagiers de weg gaat wijzen. De robot is ongeveer zo groot als een volwassen man en rijdt op wieltjes. Op zijn borst is een tvscherm met daarop zijn naam ‘Spencer’. Verschillende universiteiten en hogescholen hebben aan het project gewerkt. De financiering kwam uit een Europees ontwikkelingsfonds. Het iniatief van het project kwam van de KLM. De luchtvaartmaatschappij wilde graag kosten besparen op reizigers die te laat kwamen voor hun aansluitende vlucht. De bedoeling is dat Spencer eerst een weekje op proef gaat meedraaien. Hierna zullen de resultaten worden bekeken. In maart 2016 zal Spencer dan zijn opkomst moeten maken.

Het is voor Spencer niet eenvoudig om te werken op het vliegveld. Vooral de grote glazen ramen en obstakels die stilstaan als bagagekarretjes maken het lastig om te bewegen zonder botsingen. In de robot zitten gedetailleerde kaarten van Schiphol en met lasers kan hij de exacte afstand zien. Dit is erg handig als hij een hulpbehoevende passagier de weg moet helpen. Spencer moet op den duur ook sociaal gedrag leren en emoties opmerken bij passagiers.

Schiphol wil in eerste instantie de robot inzetten om passagiers te helpen hun aansluitende vlucht te vinden. Sommige passagiers raken verdwaald of hebben moeite om de weg op tijd te vinden. Vooral als reizigers moeten overstappen en nog niet eerder op het vliegveld zijn geweest kan het misgaan. Vooral als er vertraging is geweest van een vorige vlucht en er weinig tijd resteert voor de volgende reis.