Nachtslots Schiphol

Touroperator TUI verwacht dat de prijzen voor vliegtuigtickets komende zomer omhoog zullen gaan. Dit wordt veroorzaakt (volgens TUI) omdat het bedrijf op kosten wordt gejaagd door de overheid. De belangrijkste oorzaken zijn de verplichte verplaatsing van de chartervluchten, de beperking van nachtslots Schiphol en te weinig groeikansen op vliegveld Schiphol.

Nachtslots Schiphol

Er is een nachtregime op Schiphol Airport van 23.00 – 07.00 uur. Er zijn nu zo’n 32.000 nachtslots. Dit zou door een nieuwe wet wel eens kunnen zakken naar 29.000 nachtslots. Hiermee zou de groei van het vliegveld belemmerd worden. TUI zag zich verplicht om diverse vluchten te vervroegen of naar andere vliegvelden te vliegen. Luchtvaartmaatschappijen mogen slots met elkaar ruilen. Tijdens het nachtregime mogen de vliegtuigen alleen vanaf een grote hoogte landen in een soort glijvlucht en via een vaste route. Alleen moderne vliegtuigen die ‘P-RNAV approved’ zijn mogen ’s nachts landen. Zij hebben namelijk navigatieapparatuur waarmee precies binnen de voorgeschreven luchtverkeersweg kan worden gevlogen. Hiermee wordt de overlast voor omwonenden zoveel mogelijk beperkt. Omdat er ’s nachts veel minder vluchten zijn hoeven bij een landing de motoren van het vliegtuig niet volop te werken. Dit zorgt al voor een hoop minder herrie. ’s Nachts is er één startbaan en één landingsbaan in gebruik (Kaagbaan en Polderbaan). Deze banen zorgen voor de minste overlast omdat hier relatief weinig mensen wonen. Het aantal vluchten ’s nachts (22.30-6.45) bedraagt 2.7%. Vooral in de zomermaanden zijn er meer nachtvluchten door het vakantieverkeer.

Op een gewone dag in november zijn meer dan 1850 vluchten op Schiphol. De eerste vluchten op Schiphol vertrekken die maand vanaf 5.30 uur. De laatste vlucht vertrekt om 00.55 uur. De luchtverkeersleiding mag het nachtregime veranderen als dit noodzakelijk is.

Lelystad Airport

Schiphol wil de chartervluchten en budget vliegtuigmaatschappijen in de nabije toekomst gaan verplaatsen naar Lelystad Airport. Dit vindt TUI een slecht idee omdat er s’nachts niet gevlogen mag worden op Lelystad. De vloot van het bedrijf kan zo niet goed ingezet worden. Hierdoor zal de touroperator vliegtuigen moeten gaan huren en dit zal de vliegtuigtickets weer met tientallen procenten laten stijgen.

Schiphol parkeren

P3 Lang parkeren (Smart parking)
P4 Basic Parking
P6 Valet parking
Excellence parking