Havengeld Schiphol omhoog
|havengeld te hoog?
Schiphol maakte bekend dat het van plan is om volgend jaar de havengelden te gaan verhogen. Direct reageerden luchtvaartmaatschappijen dat dit een slecht plan was. De titel van veel artikels op het internet luidde dat Schiphol het havengeld gebruikte als melkkoe. Is deze kritiek terecht?
Schiphol is een van de grootste vliegvelden in Europa. Het heeft de laatste tijd de havengelden flink verminderd. In 2015 werd het havengeld voor een vliegtuig verlaagd met 6.8% en in april 2016 zal de verlaging 11.6% zijn. Schiphol loopt hierdoor inkomsten mis maar hoopt tegelijkertijd meer omzet te genereren door de lage tarieven.
havengelden in Europa
Vergeleken met het buitenland scoort Schiphol bepaalt niet slecht. Het onderzoeksinstituut SEO heeft in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu een onderzoek verricht naar de havengelden in Europa. Het bureau is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Uit de rapportage blijkt dat Londen Heathrow het duurst is en 140% meer rekent als Schiphol. Andere concurrenten zoals de vliegvelden Parijs Charles de Gaulle en Frankfurt Airport vragen 50% meer geld dan Schiphol Airport. Ook de vliegvelden in Zürich, München, Madrid en Londen Gatwick rekenen meer havengeld dan in Nederland.
Schiphol geeft als reden van de verhoging op dat ze 200 miljoen euro willen gaan investeren in luchtvaartvoorzieningen. In 2015 vlogen 58,2 miljoen luchtvaartpassagiers via Schiphol hetgeen een nieuw record was. De De omzet van het vliegveld daalde licht tot 1.42 miljard euro. Het grootste gedeelte van de inkomsten kwam van de havengelden (869 miljoen) die wel stegen. De winst in 2015 bedroeg 374 miljoen euro.
Hoge toeristenbelasting op hotels Schiphol
Wat wel als een melkkoe beschouwd kan worden is de toeristenbelasting op de hotels op Schiphol. De gemeente Haarlemmermeer vraagt 6% toeristenbelasting voor hotelboekingen die in haar gemeente vallen.