H-pier te klein

Sinds 2005 is de de H-pier in gebruik genomen voor luchtvaartmaatschappijen die bekend staan als prijsvechter. Tijdens een interview in november 2015 vertelde de directeur Nederland van Easyjet dat hij graag zag dat de prijsvechters een grotere pier zouden krijgen. Er wordt op het moment een nieuwe pier gebouwd op Schiphol maar deze is bedoeld voor transferreizigers van de KLM. De directeur van Easyjet vond dat juist de prijsvechters naar de nieuwe A-pier zouden moeten verhuizen. De groei zit volgens hem in vluchten binnen Europa en niet in transfers op Schiphol Airport.

De H-pier is anders van de andere piers op Schiphol. Het belangrijkste verschil is dat passagiers geen gate nummer meer krijgen bij hun instapkaart. Pas 40 minuten van tevoren horen ze (en staat het op de borden) naar welke gate ze moeten gaan. Door deze gates met elkaar te delen kunnen de prijsvechters meer efficient werken en sneller de passagiers laten vertrekken. Behalve Easyjet vliegen ook Air Berlin, Norwegian, BMIbaby, Flybe en Jet-2 vanaf de H-pier. Ryanair is de grootste prijsvechter maar vliegt op het moment slechts naar een bestemming vanaf Amsterdam (Dublin). In 2016 moeten er een flink aantal bestemmingen bijkomen die de concurrentie aangaan met Easyjet en Transavia.

Om kosten te besparen zijn er geen winkels of restaurants op de H-pier. Ook zijn er geen aviobruggen want dat kost alleen maar extra tijd. De passagiers gaan met mobiele vliegtuigtrappen het vliegtuig in. Easyjet is de laatste jaren behoorlijk gegroeid. De budget luchtvaartmaatschappij heeft 5 vliegtuigen op Schiphol gestationeerd. Het personeelsbestand is gegroeid van 120 naar 200 medewerkers. De komende zomer zullen een aantal extra bestemmingen worden toegevoegd waaronder Malaga, Mallorca, Rhodos en Marseille.

In de toekomst zou het wel eens kunnen zijn dat de prijsvechters moeten gaan verhuizen naar vliegveld Lelystad. Schiphol vindt het noodzakelijk om te kunnen blijven groeien. In 2020 worden er 580.00 vliegbewegingen verwacht terwijl het vliegplafond op 510.000 staat. Schiphol heeft al een Ondernemingsplan opgesteld voor Lelystad Airport. Ook andere luchthavens kunnen worden ingezet om de groei op te vangen.