Duurzaam vervoer
Ook Schiphol is bezig met het verduurzamen van de luchthaven. Het grootste gedeelte van de bussen naar het vliegveld zijn tegenwoordig elektrisch aangedreven. Er staat een vloot van Tesla taxi’s klaar die de passagiers duurzaam naar hun bestemming kunnen vervoeren. Elektrische bagagetrekkers op het vliegveld brengen de koffers van de terminal naar de vliegtuigen. Bij de vliegtuigopstelplaatsen zijn stroompunten aangebracht zodat de vliegtuigen niet meer hun kerosine hulpmotor hoeven te gebruiken tijdens het parkeren maar groene energie krijgen van de luchthaven. Op deze wijze krijgt duurzaam Schiphol steeds meer gestalte.
Schone energie
De energie die Schiphol verbruikt wordt aangeleverd door Eneco. De stroom is 100% afkomstig van windparken in Nederland. Eneco verzorgt ook groene stroom voor andere vliegvelden in Nederland. Tezamen gaat het om 200 GWh aan stroom. Met die hoeveelheid zouden 60.000 huishoudens van stroom kunnen worden voorzien.
Elektrische vliegtuigen
Er is pas echt een duurzaam Schiphol als er ook elektrische vliegtuigen bestaan. De ontwikkeling ervan is eigenlijk nog in een pril stadium. Sinds de jaren 1970 wordt er met elektrisch modelvliegtuigen geoefend. De Technische Hogeschool van Lausanne heeft een bemand zonnevliegtuig gebouwd dat in 2016 om de aarde vloog. Er kan slechts een persoon in mee.
Samenwerking met Easyjet & Boeing
Het Amerikaanse bedrijf Wright Electric werkt samen met Easyjet aan de ontwikkeling van een elektrisch aangedreven vliegtuig. Het vliegtuig zal voorlopig worden ingezet op korte vluchten (tot 550 km). Luchtvaartbedrijven Boeing en JetBlue Airways helpen op hun beurt de Amerikaanse Zunum Aero bij de ontwikkeling van een elektrisch passagiersvliegtuig.
Zware batterijen
Een van de grootste problemen van het elektrisch vervoer is de opslag van de duurzame energie. Een gewone elektrische auto heeft een batterij die gemiddeld zo’n 250 kg weegt. De actieradius is bij elektrische auto’s nog beperkt. Een commercieel elektrisch vliegtuig zou een enorme batterij nodig hebben om te kunnen vliegen. De verwachting is dat het nog wel 10 jaar kan duren voordat er een elektrisch passagiersvliegtuig is dat echt passagiers mee kan nemen. Tot die tijd zullen we het met energiezuinige modellen moeten doen. Een goed voorbeeld van energiezuinig vliegen is de eerste directe lijnvlucht van AustraliĆ« naar Londen. Deze vond plaats op 25 maart 2018.
Schiphol parkeren
– P3 Lang parkeren (Smart parking)
– P4 Basic Parking
– P6 Valet parking
– Excellence parking