Beveiligers op Schiphol
|Werkdruk beveiligers op Schiphol
De beveiligers op Schiphol gaan mogelijk staken. Vijftienhonderd leden van de FNV zijn bereid het werk neer te leggen om zo betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen. De beveiligers vinden de werkdruk op het vliegveld te hoog. Dit komt ook de veiligheid van de passagiers niet ten goede omdat er minder goed gecontroleerd wordt.
De medewerkers die willen gaan staken zijn niet in dienst van de KLM of de overheid maar werken voor onderaannemers als Securitas, G4S en I-sec. De salarissen bij een uitzendbureau liggen veel lager als bij medewerkers van de KLM. Het loon staat bij deze actie niet voorop. De vakbond wil vooral de werkdruk voor het personeel van de beveiligers op Schiphol verlagen. In totaal zijn zo’n 3000 beveiligingsmedewerkers werkzaam op het vliegveld.
centrale beveiligingssysteem
In april 2016 was ook al sprake van een staking maar toen werd besloten om de resultaten af te wachten van een onderzoek van TNO. Dat zou eind april 2016 afgerond moeten zijn. De beveiligers was voorgespiegeld dat de werkdruk zou afnemen met de komst van een centraal securitysysteem. Dit is echter niet uitgekomen. De werkdruk blijft onverminderd hoog. Er is te weinig personeel, men moet langer doorwerken dan afgesproken en er zijn problemen met de apparatuur waardoor passagiers langer moeten wachten. De bedoeling van het nieuwe systeem is dat passagiers voortaan in één keer door de controle heen gaan. Er is geen controle meer bij de gate. Het systeem wordt gefaseerd ingevoerd. De meerderheid van de beveiligers is niet tevreden met het centrale systeem.
Marechaussee
Ook bij de marechaussee zijn problemen. Doordat medewerkers van de dienst elders nodig zijn is er een tekort aan personeel op het vliegveld. Ook de
automatische immigratiepoortjes werken te langzaam waardoor er lange rijen passagiers ontstaan. De FNV wil dan ook verbeteringen. Schiphol heeft 50 miljoen dividend uitgekeerd dus er moet ruimte zijn voor verlaging van de werkdruk.