ANVR stopt met signaleringslijst
|Reisbrancheorganisatie de ANVR stopt met de signaleringslijst. Dit was een zgn zwarte lijst waarop bedrijven en reisorganisaties geplaatst werden die het niet zo nauw namen met de belangen van de consumenten. De lijst nam te veel tijd in beslag en wordt nu overgedragen aan de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Dit is een toezichthouder die bedrijven boetes kan opleggen.
De ACM heeft een website gemaakt om consumenten voor te lichten wat hun rechten zijn als consument. Er staat informatie op over allerlei onderwerpen op zoals stilzwijgende verlenging, garantie, incassokosten, fraude, oplichting, misleidende reclame, verkooptrucs en veilig winkelen op het internet. De ANVR had de zwarte lijst met onbetrouwbare bedrijven aan de ACM overgedragen. Probleem is dat als je zoekt naar die zwarte lijst, deze onvindbaar is geworden. Er zouden zo’n 100 reisondernemingen op staan. De ANVR vertelde altijd dat consumenten moesten kijken of hun reisorganisatie wel stond vermeld bij de SGR.
In het Parool stond een kritisch artikel over de signaleringslijst. De ANVR zou reisorganisaties chanteren en bedreigen met de zwarte lijst als ze niet lid wilden worden van de ANVR of SGR. Veel kleinere bedrijven wilden wel maar zagen op tegen de hoge kosten dat een lidmaatschap zou kosten. Uit het krantenartikel in het Parool blijkt dat veel bedrijven niet eens wisten dat ze op de signaleringslijst stonden.
Een van de bedrijven was de Amsterdamse reisorganisatie Travelbird dat een grote groei kende op het internet. Travelbird vindt dit onterecht. Zij vermoeden dat het bestuur van de ANVR (dat uit grote touroperators bestaat) het uit concurrentie overwegingen gedaan heeft. De ANVR vindt de kritiek onterecht. Hun leden moeten zich aan de wettelijke regels houden en zien dat nieuwkomers als Travelbird dat niet doen.